Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Για να μπορούμε να συζητάμε…


Η ηθική κρίση πάει από το κακό στο χειρότερο και εμείς την κάνουμε χειρότερη γιατί δεν ξέρουμε να συζητάμε. Θα επιχειρήσω σήμερα να κάνω ξεκάθαρους μερικούς κανόνες που πρέπει να διέπουν μία συζήτηση. Το Σαββατοκύριακο είχα δύο συζητήσεις, τη μία πολιτικού και την άλλη κοινωνικού περιεχομένου, οι οποίες κατέληξαν σε και οι δύο να είναι ατέρμονες.

Βασική προϋπόθεση, όταν κάποιος ρωτάει το οτιδήποτε ένα συνομιλητή του, είναι να έχει τα μάτια του ανοιχτά για να διαβάσει αυτά που του γράφει ο άλλος. Δεν υφίσταται λόγος να γίνει μία ερώτηση εφόσον δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις του συνομιλητή μας ή αν ο συνομιλητής μας δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει γιατί δεν διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις. Είναι κακό προηγούμενο όλοι να παριστάνουν τους φωτεινούς παντογνώστες, επί παντός επιστητού και όταν παίρνουν απαντήσεις που δεν τους αρέσουν αλλά έχουν επιστημονική βάση, να επαναλαμβάνουν σαθρά επιχειρήματα μόνο και μόνο από εγωισμό ή από ανάγκη προβολής. Καταλάβετε το επιτέλους, είναι παντελώς γελοίο να μιλάει κάποιος με νομικό ή οικονομολόγο, επί παραδείγματος χάρη και να προσπαθεί να του κάνει μάθημα, όταν το γνωστικό του επίπεδο είναι γυμνασίου ή ακόμα χειρότερα όταν οι γνώσεις του προσανατολίζονται σε άλλο αντικείμενο.

Το ίδιο και χειρότερα συμβαίνει με τις τοποθετήσεις και τις αναρτήσεις, όπου ο καθένας αναρτά ότι σκουπίδι βρει μέσα σε blog αμφιβόλου ποιότητας που σκοπό έχουν την προπαγάνδα και τη διαμόρφωση κοινής γνώμης μέσω ανακριβειών, ψεμάτων ή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Βλέπετε κάτι που σας ενδιαφέρει και το θεωρείται σημαντικό, ελέγξτε το για να μη μπορεί κανείς να σας αμφισβητήσει και αν το κάνει και τα επιχειρήματα του είναι σοβαρά και με στοιχεία, περιορίστε τον εγωισμό και τα κόμπλεξ σας και παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος. Χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης και προτιμήστε αυτές που είναι ενυπόγραφες γιατί όταν κάτι είναι αληθινό, ο συγγραφέας δεν έχει κανένας πρόβλημα να βάλει το όνομα του και να το υποστηρίξει. Ούτε έχει πρόβλημα να το υπερασπιστεί. Αποκτήστε σοβαρότητα στην ενημέρωση σας και όταν θέλετε να κάνετε κρίσεις για ένα νόμο επί παραδείγματι, ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ.

Τέλος επειδή είναι της μόδας η γενική αμφισβήτηση και απαξίωση δεν σημαίνει ότι είναι λογικό να ανέχονται όλοι τους παραλογισμούς σας, ειδικότερα όταν μπαίνετε σε ένα προφίλ για να βγάλετε τα κόμπλεξ σας και όταν βλέπετε ότι ο συνομιλητής σας, αφενός σας έχει καταλάβει και αφετέρου σας αντιμετωπίζει φέρνοντας σας σε δύσκολη θέση για την άγνοια σας, μη ρίχνετε και άλλο το επίπεδο σας κλαψουρίζοντας ότι έχετε δικαίωμα να πείτε τη γνώμη και την άποψη σας γιατί βασικός κανόνας της διαλεκτικής είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ. Επιπλέον ο συνομιλητής σας δεν είναι ο ψυχολόγος σας.

Τέλος απαξιώνοντας, τα λογικά εμπεριστατωμένα επιχειρήματα που βασίζονται σε αποδείξεις, σας κάνει  το λιγότερο γελοίους και σίγουρα όταν μπαίνετε αποκλειστικά και μόνο για να ασκήσετε στείρα «κριτική» βρίζοντας, δεν μειώνεται τη δύναμη του λόγου αυτού που έχει άποψη, αλλά τη δική σας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ τις απαντήσεις που σας δίνουν και αν βαριέστε να το κάνετε, μη γράφετε εξ αρχής. Περιορίστε το εγώ σας και αντιληφθείτε ότι ως έννοια υπάρχει και η απάντηση ΔΕΝ ΞΕΡΩ όταν κάτι δεν ανήκει στο γνωστικό πεδίο σας. Κυρίως να είσαστε βέβαιοι ότι πάντα υπάρχει κάποιος που έχει μεγαλύτερη εμπειρία, περισσότερες γνώσεις και ασχολείται με το αντικείμενο σε μεγαλύτερα μήκος χρόνου από ότι εσείς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ τις απαντήσεις που σας δίνουν και αν τα επιχειρήματα είναι λογικά και βασίζονται σε αποδείξεις ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΠΟΨΗ, δεν είναι κακό να μαθαίνουμε, είναι πολύ καλύτερο από το να μένουμε ημιμαθείς ή αδαής και διαρκώς να μας εκθέτει η επιμονή μας.

Θυμηθείτε ότι τα νεύρα όλων έχουν ένα όριο και υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη νοημοσύνη από εσάς και αντί να τους εξωθείτε στα άκρα, θα ήταν προτιμότερο να μάθετε από αυτούς. Αμφισβητήστε, αλλά με λογικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και όχι με αντιρρήσεις που έχετε ξαναδιατυπώσει και έχουν απαντηθεί επαρκώς και με ακρίβεια. Το να διαφωνείτε με την άποψη του άλλου είναι θεμιτό, αλλά μόνο όταν έχετε να αντιτάξετε γνώσεις που αποδυναμώνουν τα επιχειρήματα του.

Alt3r 3go



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου