Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Περί βίας και ηθικής, ο λόγος….


"ΜΗΔΕΝΙ ΣΥΜΦΟΡΑ ΟΝΕΙΔΙΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗ ΓΑΡ Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΟΡΑΤΟ"

"Κανενός τη συμφορά μη κοροϊδέψεις γιατί η τύχη είναι κοινή και άγνωστο το μέλλον"

Σόλων ο Αθηναίος

Αναμφίβολα υπάρχουν θρησκείες, άνθρωποι, πολιτικοί, γείτονες, προϊστάμενοι ή υφιστάμενοι που μας εκνευρίζουν, που τους σιχαινόμαστε. Αυτό αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση για κάθε ανθρώπινο ον. Η διαχείριση όμως του θυμού μας αλλά και η λογική αφενός, μαζί με την ηθική αφετέρου, μας ξεχωρίζει στο ζωικό βασίλειο και μας έχει καταστήσει κυρίαρχο του.

Η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του αναγνώσματος, δόθηκε από την ανάρτηση ενός άρθρου με τίτλο «Έλληνες έγραψαν πατριωτικά συνθήματα μέσα σε ιουδαιοχριστιανικό εκμαυλιστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης»  στο blog του γνωστού και μη εξαιρετέου για την παντελή έλλειψη ηθικής αλλά και αισθητικής, Ιφικράτη Αμυρά, από όπου είναι και η φωτογραφία, ενώ λίγες μέρες πριν, υποτίθεται άνθρωποι του πνεύματος και λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας, είχαν γράψει παρόμοια σχόλια σε ανάρτηση για την καταστροφή Ελληνο-ορθόδοξου ναού του 4ου αιώνα στην Αίγυπτο.

Ακόμα χειρότερης αισθητικής και ποιότητας, τα σχόλια περί ανταπόδοσης παρόμοιων  πράξεων στους Χριστιανούς του 4ου αιώνα και εκδίκησης για ότι έχουν υποστεί τα αρχαιο-Ελληνικά μνημεία, επτά ολόκληρους αιώνες πριν. Επικίνδυνη δε η τακτική του θαυμασμού και της υιοθέτησης τέτοιων μεθόδων από τους Ισλαμιστές οι οποίοι απέδειξαν ότι εκτός των άλλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη παιδεία για να προστατεύσουν τα δικά τους μνημεία πόσο μάλλον των Αρχαίων Ελλήνων σε ενδεχόμενη πρακτική εντός χωρών που αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας.

Σαφώς και οι Χριστιανοί εγκλημάτησαν κατά της ιστορίας και του Ελληνικού πολιτισμού εκμαυλίζοντας Αρχαίους Ελληνικούς  Ναούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι δυνατό τέτοιες πρακτικές και πράξεις καταστροφής Χριστιανικών Ναών, να βρίσκουν οπαδούς μέσα από τις τάξεις των θαυμαστών της Αρχαίας Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και φιλοσοφίας. Τελικά αν δεν μπορούν να σεβαστούν τη θρησκεία και τους λατρευτικούς χώρους άλλων θρησκειών ας σεβαστούν τους χώρους ως μνημεία τέχνης.

Εν τέλει είναι άλλο να διαφωνείς και άλλο να καταστρέφεις για να εξαλείψεις τον «εχθρό» σου, επειδή δεν συμφωνείς μαζί του και ακόμα πιο χειρότερο όταν υποστηρίζεις τον καταστροφέα που αύριο θα γίνει και δικός σου θύτης.
Απλά λίγη τροφή για σκέψη από έναν Ορθόδοξο Χριστιανό – μέγα θαυμαστή της Ελληνικής φιλοσοφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς που θα μπορούσε να δώσει τη ζωή του για να προστατεύσει και την Αγιά Σοφιά αλλά και την Ακρόπολη, με το ίδιο σθένος, με την ίδια λατρεία και με το ίδιο πάθος.  


Alt3r 3go

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου