Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για τις υποθέσεις των Σταύρο ΑΤΙΚ και Πέτρο ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟ.


Η Εθνική Αλληλεγγύη πιστή στην υπόσχεση της να συνδράμει τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, είναι σε θέση να σας ενημερώσει για τα κάτωθι μετά από ενασχόληση με τις υποθέσεις των Σταύρο ΑΤΙΚ και Πέτρο ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟ.

Καταρχάς να ευχαριστήσουμε θερμά τον υφυπουργό Εξωτερικών κύριο Κυριάκο Γεροντόπουλο για την αμέριστη συμπαράσταση του και τις προσπάθειες που κάνει για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων, Σταύρο και Πέτρο. Προσωπικά ως εκπρόσωπος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ να ευχαριστήσω τον φίλο και συναγωνιστή από τα εφηβικά μας χρόνια, τον αγαπημένο Άκη, που δεν διέψευσε ούτε στο ελάχιστο τις προσδοκίες μου για βοήθεια, βασιζόμενη στην ανθρωπιά που τον διακρίνει και την αγάπη του για τους συμπολίτες του. Από την πρώτη στιγμή που τον ενημερώσαμε, φρόντισε να έχουμε στη διάθεση μας όλα τα μέσα για να διεκπεραιώσουμε, την υποχρέωση και την αποστολή που αναλάβαμε.

Να ευχαριστήσω και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου, που έθεσε στη διάθεση μας το Διευθυντή αλλά και το προσωπικό του Υπουργικού του γραφείου προκειμένου να μας ενημερώσουν ενδελεχώς και να φροντίσουν με άριστο και άρτιο τρόπο τη περάτωση του δύσκολου έργου του επαναπατρισμού των Ελλήνων αδερφών μας που βασανίζονται στις φυλακές του Παναμά.

Ας προχωρήσουμε στα όσα μάθαμε και στα όσα προγραμματίζουμε.

Οι φάκελοι με τις υποθέσεις των Σταύρο ΑΤΙΚ και Πέτρο ΚΑΤΣΙΚΑΔΑΚΟ, βρίσκονται στο μεταφραστικό του υπουργείου Εξωτερικών. Οι δικογραφίες και τα απαραίτητα έγγραφα είναι ογκωδέστατα με αποτέλεσμα η μετάφραση τους να είναι χρονοβόρα και λόγω όγκου αλλά και λόγω μετάφρασης σε δύο διαφορετικές γλώσσες . Πολύ σύντομα παραδίδονται στο Υπ. Δικαιοσύνης, όπου πρόκειται να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία.

Ο Παναμάς δεν διαθέτει ούτε πρεσβεία, ούτε και προξενείο (το προξενείο είναι άμισθο) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διπλωματική αποστολή στη χώρα. Γι αυτό το λόγο η διαδικασία επανέκδοσης περνάει διαμέσου της πρεσβείας μας στο Μεξικό και ως εκ τούτου και η μετάφραση των εγγράφων σε δύο γλώσσες. Συνοπτικά η διαδικασία είναι Παναμάς – Μεξικό – Ελλάδα και Ελλάδα – Μεξικό – Παναμάς. Αυτό δυστυχώς σημαίνει πρακτικά περισσότερος χαμένος χρόνος σε γραφειοκρατία.

Άμα την άφιξη των εγγράφων στον Παναμά, πρέπει να γίνει η γραπτή αποδοχή των όρων έκδοσης από την κυβέρνηση του Παναμά μέσω του αρμόδιου υπουργείου. Επίσης αποδίδονται στους δικαιούχους προς ανάγνωση, αποδοχή των όρων και υπογραφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σταύρος και ο Πέτρος πρέπει να αποδεχτούν ότι θα δικαστούν εκ νέου στην Ελλάδα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα άρθρα 8 και 9 του ποινικού κώδικα και εφόσον καταδικαστούν θα εκτίσουν την ποινή τους στην Ελλάδα, αφαιρώντας το χρονικό διάστημα που παρέμεινα στις φυλακές κολαστήρια του Παναμά.

Ακολούθως τα έγγραφα αποδοχής της κυβέρνησης του Παναμά, μαζί με τα έγγραφα αποδοχής από τους Πέτρο και Σταύρο, παραλαμβάνονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και υπογράφονται από τον υπουργό. Κατόπιν παραδίδονται προς διεκπεραίωση στο Υπουργείο εξωτερικών, που δίνει την εντολή στο Μεξικό για να προχωρήσει τις διαδικασίες έκδοσης. Το Μεξικό αναλαμβάνει να παραλάβει τους κρατούμενους από τον Παναμά και να τους παραδώσει στην Ελλάδα.

Η διαδικασία αυτή κρατάει κατ΄ελάχιστο έξι μήνες. Ήδη βρισκόμαστε στους πρώτους τρεις και με λίγη καλή θέληση από μέρους όλων μας και συστηματικής παρακολούθησης της διαδικασίας, εμείς στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Δεκέμβριο ο Σταύρος και ο Πέτρος θα πατήσουν χώμα Ελληνικό και θα είναι και πάλι κοντά μας.

Μέχρι αύριο το πρωί θα έχουμε δημοσιοποιήσει το ψήφισμα, όπου θα καλείστε όλοι εσείς να υπογράψετε ηλεκτρονικά, όσο πιο μαζικά γίνεται.

Προς το παρόν θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη, που απολαμβάνει η ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, από τους Πέτρο και Σταύρο, όπως επίσης των οικογενειών, των οικείων και των φίλων τους. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλους σας είναι συγκινητικά και μας ενδυναμώνουν στην προσπάθεια μας.

Αύριο θα επανέλθουμε με ανακοίνωση για την ανάρτηση του ψηφίσματος και τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί προκειμένου να διευκολύνουμε έστω και λίγο τις συνθήκες διαμονής των αδερφών μας, για τους υπόλοιπους μήνες στις φυλακές Παναμά.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση σας. 

Εκ μέρους της Εθνικής Αλληλεγγύης

Χριστίνα Σιδέρη


Αναδημοσίευση από το blog της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου