Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Προκλητικός ο Γκρουέφσκι, στους τριήμερους εορτασμούς ο ΒενιζέλοςΣτην περιοχή του περιφερειακού δήμου Αέροντρομ της πρωτεύουσας, εγκαινιάστηκε ένα καινούργιο σχολείο και μάλιστα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Το περίεργο στην είδηση δεν είναι αυτό, αλλά το ότι στη κεντρική είσοδο του σχολικού συγκροτήματος, έχει αναρτηθεί προκλητικά πινακίδα που αναγράφει : “Δημοτικό Σχολείο – Αλέξανδρος Μακεδών” και δίπλα ως έμβλημα την κεφαλή του Μακεδόνα βασιλέα, όπως απεικονίζεται σε αρχαία ελληνικά νομίσματα.


Ακόμα πιο περίεργη, είναι η στάση που διατηρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως Υπουργός Εξωτερικών. Σιγή ιχθύος για την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 7.2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1995, σύμφωνα με το οποίο σύμβολα, που ανήκουν στην Ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από τα Σκόπια.
Θυμίζουμε ότι πριν από τα τελευταία γεγονότα, το Υπουργείο παιδείας της ΠΓΔΜ κάνει απέλπιδες προσπάθειες να πείσει τους μαθητές ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποκαλούσε τη μητέρα του Ολυμπιάδα, ως μάικο δηλαδή «μητέρα»  στα σκοπιανά. Τελικά οι προκλήσεις διαδέχονται η μία μετά την άλλη και θα συνεχιστούν όσο παραβιάζονται οι συνθήκες και ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν απαντάει με πυγμή.

Για άλλη μία φορά θα πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός και να απαντήσει δυναμικά καθώς φαίνεται πως είναι ο μόνος που τιμάει το όνομα της Μακεδονίας και έχει αποδείξει την άκαμπτη στάση του στο θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου